A peoplography portfolio
Blog.jpg

Blog

Wat ik ongeveer kwijt wil, over fotografie en de rest.

M'n kin op een hekje leggen?

Portretten schieten is leuk, heel erg leuk. Of nou ja, is... Vind ik. Uitdagend is het wel, voor mij, en dat zal hoop ik heel lang zo blijven. De uitdaging zit 'm inmiddels echter niet meer het uitvogelen van instellingen of plaatsing van de belichting.

Zorgen dat het model niet verlegen of timide voor de camera staat en vervolgens goed op de foto komt, dat is waar ik momenteel tijd en energie in steek.  Wat ik precies doe... Weet ik eigenlijk niet. Ik weet wel dat ik het maken van foto's onbelangrijk probeer te maken. Het klinkt misschien stom, maar het maken van die foto's is eigenlijk ook niet heel belangrijk. Ik vind het veel belangrijker dat iemand, ondanks de camera en alle aandacht, zichzelf is, dan komen de foto's vanzelf wel een keer.

Dat betekent echter niet dat het model - Mmm... Ik gebruik model, maar het zijn gewoon toffe mensen die op de foto durven. - maar gewoon mag gaan staan of zitten. Ik stuur wel, en dat is waar de titel van dit stuk over gaat. Om te zorgen dat hoofden wat meer los komen te staan van de schouders had ik met (foto)vriend Maarten - Maarten Mensink's Flickr - bedacht dat we dat: "Je kin op een hekje leggen." moesten noemen. Nu heb ik dat een paar keer geprobeerd, maar dat heeft vaker niet dan wel het gewenste effect. Het veroorzaakt vooral verwarring... Wat ook voor leuke foto's kan zorgen trouwens, net als het gebruiken van onzinwoorden.

Nu is dat vast mijn fout, omdat ik de eerste keer niet uitleg wat ik bedoel, maar ergens verwoordt het toch ook niet goed wat ik bedoel. Het idee is namelijk om je voorhoofd naar voren en kin naar beneden te brengen, precies tot het punt dat het volledig debiel voelt. Klinkt gek, maar zorgt echt voor goede foto's. Het enige 'probleem' dat ik nu nog heb is dat ik geen vlotte manier heb om te beschrijven wat ik bedoel. Ach... Ik zal er wel een keer iets op verzinnen.

Gelukkig is de rest van het poseren niet ernstig ingewikkeld, maar gewoon een kwestie van: "Lichaam naar die kant draaien, hoofd de andere kant op. Voorste schouder naar beneden. Okay, voorhoofd vooruit; kin naar beneden... Eeennnn kijk verdingeld! *klik*." 'Succes' gegarandeerd!

Wouter OudComment