A peoplography portfolio
Blog.jpg

Blog

Wat ik ongeveer kwijt wil, over fotografie en de rest.

Gearsletterij, waar voorzichtigheid geboden is

Gear, te vertalen als... fotospul, datgene wat je gebruikt om foto's te maken. Wat ik heb, wat ik wil en wat ik nodig heb.

Wat ik heb.

Momenteel schiet ik met een Nikon D7100, een semi-professioneel toestel met alle toeters en bellen die ik me kans wensen. Het verschil met de echte professionele toestellen is eigenlijk alleen het formaat van de sensor - over dat onderwerp ooit wel meer. Dit onderscheid is volledig bedacht door Nikon zelf, het is prima mogelijk om bijna welk toestel dan ook professioneel te gebruiken. Hoe dan ook, het is een camera die aan mijn eisen voldoet.

Een toestel zonder objectief, is als een auto zonder wielen, je bereikt er niets mee. Bij de aanschaf van de D7100 had ik de kans gelijk te investeren in goede objectieven. Ongeveer tegelijkertijd begon Sigma met het produceren van objectieven met een prijs/kwaliteitsverhouding waar je rustig u tegen mag zeggen. Zodoende heb ik nu een tweetal Sigma objectieven in bezit. De Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM Art en de Sigma 50mm f/1.4 DG HSM Art. Ik zal jullie nu niet vermoeien met alle technische specificaties en andere rambam, dat is uiteindelijk niet ontzettend boeiend. De eerste werkt als een kort standaard zoomobjectief en de tweede als een portretobjectief. Beide groot en zwaar, maar ook scherp en lichtsterk. Meer heb ik niet nodig, maar daarover later meer.

Naast een camera en het nodige glaswerk wilde ik ook een manier om zelf licht toe te voegen aan mijn foto's. Dat gebeurd meestal met een flitser, maar kan ook met continu licht - over het verschil tussen beide schrijf ik nog wel een keer een stukje. Als flitser ben ik uiteindelijk terecht gekomen bij een Cactus RF60 met bijbehorende V6 Transceiver. Kort gezegd is het een kutding, maar ik houd er van! Daar heb ik ook een fitsstatief en een zootje paraplu's e.d. bij om het licht naar mijn wens te vormen. Zoals misschien bekend heb ik voor continu licht een DIY ring light in elkaar gezet... geplakt inmiddels.

Wat ik wil.

De mogelijkheden zijn eindeloos... Er is op elk onderdeel altijd iets beters te krijgen, zolang de financiën het toelaten. €10.000,- uitgeven aan een camera is niet moeilijk en €7000,- aan studioflitsers ook niet. Ik wil wel werken met een middenformaatcamera en studioflitsers, maar dan zou ik ook een grotere studio nodig hebben (wil ik ook wel). Aan de andere kant kijk ik ook regelmatig naar een kleiner camerasysteem, om makkelijk mee te nemen of gewoon als speelgoed. 

Er zijn wel een aantal zaken die ik echt wil. Ik ben per ongeluk een beetje verliefd geworden op de Fuji X100T een relatief kleine camera die me (in combinatie met een draagbaar printertje) de mogelijkheid zou geven om straatfoto's direct met mensen te delen. Ik weet niet hoe lang het gaat duren, maar dat setje komt er zeker een keer. Daarnaast heeft Sigma net een nieuw objectief aangekondigd, de 24mm f/1.4 DG HSM Art, en ik wil 'm... moet 'm hebben!

Wat ik nodig heb.

Gear Acquisition Syndrome (GAS) betekent heel kort door de bocht, dat je onnodige shit koopt. Om niet in die valkuil te lopen kun je zorgen dat je geen geld hebt om dingen te kopen - zeer effectief! Je kunt jezelf echter ook vragen of je datgene wel echt nodig hebt. Dat laatste oefen ik alvast mee. De nieuwe Sigma bijvoorbeeld, heb ik die echt nodig? Nee, maar ik wil 'm wel! Heb ik de 18-35mm dan nog echt nodig? Nee, dan verkoop ik die wel.

Als fotograaf heb je meestal niet zo veel nodig. Uitzonderingen daargelaten zijn de meeste fotografen klaar met één camera en twee of drie objectieven. Ik deel mezelf graag in bij die laatste categorie, maar af en toe is het wel leuk om iets nieuws te kopen. Als er ooit een punt komt dat ik echt iets nodig ga hebben, dan gaat dat om extra of betere flitsers of accessoires daarvoor. De kwaliteit van het licht is namelijk de grootste factor in het maken van een mooie foto.

Wouter OudComment