A peoplography portfolio
Blog.jpg

Blog

Wat ik ongeveer kwijt wil, over fotografie en de rest.

Hersenspinsels #3 - Wat ik wil bereiken

Wat wil ik halen uit het maken van foto's?

Vergeet even het verhaal van eerder, soms ben ik een zeiksnor. Dit is de vraag waar het om gaat.

Ik heb inmiddels bij verschillende gelegenheden gefotografeerd - van een groot evenement van vijf dagen, naar een knusse bruiloft en een leuke portretsessie met promovendi - en heb ook een aantal projectjes gedaan of geprobeerd te doen (met wisselend succes).

Hier heb ik veel van geleerd, naast allerhande fototechnische dingetjes is één van die dingen het (waar mogelijk) vragen van compensatie voor geleverde diensten. Dat is echter maar een kleinigheidje. Belangrijker is de reden voor het stoppen van één van mijn projectjes - Minsen van Grunnen - en dat ik bepaalde evenementen niet meer ga doen in de toekomst. Authenticiteit (of het gebrek daar aan) van mij en de gezichten aan de andere kant van de camera - Bij Minsen van Grunnen ging het om een gebrek aan mijn kant.

Als ik iemand fotografeer dan wil ik niet alleen die persoon leren kennen, die persoon mag mij ook leren kennen. Die wederzijdse kwetsbaarheid zorgt volgens mij voor echte foto's. Vergeet namelijk niet hoe kwetsbaar iemand zich op moet stellen voor een camera. Die kwetsbaarheid wil ik delen, ik weet heel goed hoe 'dom' iemand zich kan voelen als we door een zootje poses heen gaan. Ik oefen zelf regelmatig eventjes!

Maar goed... Authenticiteit dus, dat is wat ik zoek!

Authenticiteit is een technische term in de existentialistische filosofie. [...] Authenticiteit is de mate waarin iemand trouw is aan zijn eigen persoonlijkheid, geest, of karakter, ondanks deze externe impulsen. [...]

Die externe impulsen, dat ben ik in dit geval... Eens kijken of het mogelijk is om "ondanks" te veranderen naar "dankzij".

 

Wouter OudComment